OTKRITE MILANO: NAVIGLIO OBLAST

31 JUL 2020

Naša turneja se nastavlja u jednom od najživljih i najnametljivijih kvartova u gradu. Prošetajmo obalama Naviglia!

Istorija

Evo nas u okrugu Naviglio. Pre nego što je postao jedno od najzanimljivijih područja Milana, nekada je to bio dugačak i plovni sistem kanala. Povezivao je jezera Como i jezero Maggiore, pa je Milan imao pristup Švajcarskoj i severozapadnoj Evropi. Izgradnja prvog plovnog dela Naviglia datira iz druge polovine 12. veka.

Ovaj sistem kanala, pod nadimkom „Lombardijska Venecija“, služio je za transport razne robe, od hrane do mermera za izgradnju Duomoa. Kako bi osigurali pravilan protok vode, stanovnici Navigliasu izgradili sopstveni sistem brana, koji je usavršio veliki Leonardo da Vinci, na zahtev Ludovica Il Moroa (gospodara Milana). Plovidba na Naviglio -u bila je odličan način transporta, napuštena tek od prve polovine 19. veka, kada su ovaj sistem zamenile železnice.

Jeste li znali da je i danas moguće putovati istom rutom, zahvaljujući posebnim čamcima? To je iskustvo koje ne smete propustiti!

Današnjica

Takozvani „Navigli“ iz Milana uključuju Naviglio Pavese, Naviglio Grande i Naviglio Martesana, koji su tri od pet kanala koji su preživeli do danas.

Na početku Naviglio Pavesea nalazimo „Ponte del Trofeo“ (Trofejni most). Ime je dobio po spomeniku izgrađenom u špansko vreme, koji se obično naziva „Trofej Fuentesa“. Ovaj apelativ potiče od guvernera države Milan Don Pietra Enrikueza de Aceveda Conte di Fuentesa koji je oživeo ovo područje.

Ostavljajući Ponte del Trofeo iza sebe, sa desne strane ćete pronaći bivšu peć od opeke. Sada je to dom Mu-Mi: Ecomuseo Milano Sud, trenutno otvoren samo za virtuelne ture.

Hodajući još 500 metara, naći ćete Conchettu, prvu bravu Naviglio Pavese: svojevrsni „lift“ za čamce koji plove kanalom. Omogućava prevazilaženje postojeće visinske razlike od skoro 3 metra.

Levo od Conchette nalazi se Sacrestia Farmacia Alcolica, veoma živopisno i znatiželjno mesto. Tamo možete uživati u odličnim pićima i ukusnom aperitivu. Neobičan naziv ove zgrade (u prevodu na engleski to je Alcholic Sacresti Pharmaci) je zbog priče koja datira iz ranih 1900 -ih. Priča se, u stvari, da je zgrada bila „Kuća zadovoljstva“ za milansku gospodu. Zatim je krajem pedesetih godina pretvorena u apoteku. Današnji vlasnici, da odaju počast ovoj legendi, želeli su da ožive prošlu atmosferu. U stvari, mesto je opremljeno starinskim tkaninama, neobičnim sofama i lusterima.

Aleje i “Darsena”

Ovde možete pronaći i istorijsku uličicu: „Vicolo dei Lavandai“. Svoje ime duguje lavandaima (perioničarima) koji su se 1800. godine brinuli za pranje odeće. Oni su činili pravo trgovačko udruženje. Ovde se takođe možete diviti „el fosset“, potoku koji prima vodu iz Naviglio Grande. To je bilo tačno mesto gde se odeća sapunila na drvenu dasku, zvanu „brellin“.

Na ušću Naviglio Grande u Naviglio Pavese nalazi se „Darsena“ (pristanište). To je mesto povezivanja čitavog sistema kanala i područje na koje su nekada pristajali čamci. Reč Darsena, arapskog porekla, znači „luka“. Označava natkriveno sklonište čamaca. U prošlosti je ovo područje bilo puno mesta za mornare poput kafana, pabova i gostionica.

Poslednji brod pristao je u Darsenu 30. marta 1979. godine i od tada su preostali čamci pretvoreni u plutajuće barove i restorane. Danas je ovo lepo područje dom Opštinske pijace i mesto za okupljanje mladih.

“Alzaia”

Možda ste primetili prisustvo izraza „alzaia“ (staza za vuču) u nazivu mnogih ulica. Ali zašto? Alzaie su bile veoma važne ulice koje su okruživale svih pet milanskih kanala. Nekada su konji, magarci i volovi vukli čamce protiv struje, duž različitih kanala. Izraz „alzaia“ zapravo identifikuje uže koje se koristilo za vuču brodova: jedan kraj je bio vezan za čamac, a drugi za životinju.

Danas ove ulice savršeno spajaju tradiciju i modernost. New York Times ih je uvrstio među 12 najlepših u Evropi.

Dvorišta

Zajedno sa prelepim ulicama koje privlače lokalno stanovništvo i turiste, ovde u okrugu Navigli možete pronaći i mnogo lepih kućnih dvorišta. Uronjeni u čarobnu atmosferu, oni su neverovatna skrivena mesta na kojima vreme stoji. Obično imaju uređene vrtove koje karakteriše bujna i raznovrsna vegetacija i male očaravajuće umetničke galerije.

Okolina: umetnost i muzeji

Ako nastavite da hodate, okruženi predivnim biljkama penjačicama, pronaći ćete Centar za graviranje. Ovde možete ponovo oživeti magiju sada izgubljene ručne umetnosti.

Odmah na Naviglio Grande, u ulici Magolfa 32, nalazi se i „Kuća umetnosti-prostor Alde Merini“. U prostoru na prvom spratu nalazi se rekonstrukcija pesnikove spavaće sobe. Nameštaj i lični predmeti su autentični, preuzeti iz njene prethodne kuće u blizini Porta Ticinese.

Osim toga, nedaleko odavde, u Tortoni, postoji nekoliko muzeja u kojima su nekada bile stare fabrike ili seoske kuće. Najpoznatiji i najposećeniji je „Armani Silos“. Prvobitno žitnica velike međunarodne kompanije, danas je to muzej modne umetnosti posvećen čuvenom stilistu Đorđu Armaniju, otvoren za proslavu 40 godina njegove karijere.

Zatim, veoma istorijsko mesto: „MUDEC“: Muzej kultura, koji se nalazi u ulici Via Tortona 56. Otvoren je devedesetih godina prošlog veka zahvaljujući doprinosu opštine Milano.

Inovativni sused Armani Silosa je „BASE“, koji se nalazi u ulici Via Bergognone 34. To je veliki projekat kulturne kontaminacije između umetnosti, preduzeća, tehnologije i društvenih inovacija. Pravi kulturni pol.

Hrana i razonoda

Svake poslednje nedelje u mesecu postoji pijaca antikviteta. Ovde možete pronaći sve vrste starih predmeta: nameštaj, keramičke predmete, odeću, knjige i mnoge druge.

Za vožnju biciklom samo idite uz Naviglio Martesanu. Vodi vas izvan Milana, preko parkova, polja i sela, divnih vila i drevnih seoskih kuća.

Tokom godina, kanali su takođe postali glamurozno područje Milana. Postoji mnogo mesta na kojima možete doživeti milanski noćni život. Za tipičan aperitiv, samo se zaustavite u Capetovn Cafe -u ili u Fonderie Milanesi. Nekada je to bila umetnička livnica smeštena u dvorištu, sada pretvorena u veoma lepo mesto.

Za večeru, šta je sa autentičnim rižotom u Trattoria Madonnina? Otvoreno je od 1908. S druge strane, ako ste ljubitelj mesa, trebalo bi da rezervišete sto u Antici Marmeriji. Zašto se onda ne zaustavite u Al Coccio -u, na izboru piva za domaće pivo? Još jedno mesto za odlične koktele svakako je Rita, sa veoma lepom lokacijom.

Za zasluženu ponoćnu užinu, Panificio Toscano Romagnoli, otvoren je 24 sata dnevno.

A sada...vreme za polazak kući!

Ako odlučite da kući odnesete kroasan (ili brioš, kako kažemo u Milanu), za doručak sledećeg dana, znate da je savršeni spoj sa dobrim espresom! Sa našom serijom automatskih mašina Gaggia Naviglio doživećete neverovatno iskustvo kafe.

Otporni, pouzdani i zaista spremni za instant upotrebu, savršeni su za pravljenje autentičnih italijanskih espressa, pripremljenih kao da ste za šankom!

Baš kao i milanski Navigli, u ovom asortimanu postoje tri modela, dizajnirana za potrebe različitih potrošača. Ne samo odličan espresso sa sveže mlevenim zrnom kafe: fokus je i na kapućinu. Naviglio Deluxe, Naviglio Milk i Naviglio Black su u stvari idealni za pripremu ovog velikog klasika italijanske tradicije barista, na tri različita načina.

Deluxe ima auto-cappuccinatore sa ciklonskom komorom, Milk je opremljen inovativnim sistemom CappinCup jednim dodirom-a i Black ima „pannarello“ za nadolazeće kućne bariste.

Asortiman Naviglio oličava pravi kvalitet i strast. Nekoliko jednostavnih pokreta, da biste doživeli zaista posebno iskustvo, u udobnosti doma.

POGLEDAJ SVE
MAGENTA PRESTIGE
MAGENTA MILK
MAGENTA PLUS
CADORNA PRESTIGE
CADORNA MILK
ACCADEMIA
ANIMA CLASS
NAVIGLIO DELUXE
NAVIGLIO MILK
BESANA
POGLEDAJ SVE
NEW CLASSIC
VIVA STYLE
GRAN GAGGIA PRESTIGE
GRAN GAGGIA STYLE