BARISTA ART

Ime Gaggia skoro je sinonim za espreso. Zaista, veština i strast milanskog barista Achille Gaggia doveli su do pronalaska revolucionarnog sistema za ekstrakciju kafe, koji je u stanju da najbolje očuva njen ukus i aromu, dok stvara vrhunski sloj „krema“ na vrhu napitka.

Rođen je espresso sa „crema naturale“.


Achille je znao da u životu nema užitka većeg od ispijanja ovog novog pića, koje karakteriše snažan vizuelni efekat, intenzivna aroma, ukusna krema i dugotrajni ukus. Međutim, za pravljenje savršenog espresa potrebno je strpljenje, preciznost i vežba. Kada naučite ovu umetnost, ona će uskoro postati vaš svakodnevni ritual.

KAKO NAPRAVITI KAFU
NA TRADICIONALAN NAČIN

Play Video

KAKO NAPRAVITI
ESPRESO

Ne morate biti profesionalni barista da biste napravili savršen italijanski espreso. Svako može naučiti. Uz odgovarajuću opremu, malo proučavanja procesa i prakse pripreme piva, mogli biste ponosno poslužiti svoje prijatelje odličnim espressom. Kada naučite kako da ga pravite, moći ćete da kreirate veliki izbor pića.

TAJNA
SAVRŠENOG ESPRESA

ESPRESO
25-35 sekundi

Varenje espressa traje između 25 i 30 sekundi. Ovo se naziva «protok» i uglavnom zavisi od vrste brušenja. Ako je prebrzo, to znači da je brušenje previše grubo i da voda prebrzo struji kroz držač filtera. Naprotiv, sa previše finim mlevenjem, prostor među česticama kafe se smanjuje i voda teče sporo: moglo bi doći do prekomerne ekstrakcije ili poteškoća u ekstrakciji. Da biste pronašli savršenu kombinaciju, predlažemo da eksperimentišete sa različitim mešavinama i mlevenjem.

EKSTRAKCIJA
ESPRESA

Kada voda počne da teče, trebalo bi da se dogode dve osnovne stvari. Prvo, espresso bi trebalo da teče iz aparata sporim, ali stalnim mlazom, nalik na mali „mišji rep“. Drugo, boja mlaza bi trebalo da se promeni iz tamne u svetlu, pošto „crema naturale“ počinje da dobija oblik. Kisele note se uzdižu u prvih nekoliko sekundi procesa ekstrakcije, dok gorki elementi upotpunjuju telo pića.

ESPRESO
ČIŠĆENJE FILTERA

Nakon svake upotrebe, isperite i osušite držač filtera čistom krpom kako biste osigurali svežu aromu kafe pri svakoj upotrebi. Nakon čišćenja, ostavite držač filtera u mašini, tako da održava odgovarajuću temperaturu.
POGLEDAJ SVE
MAGENTA PRESTIGE
MAGENTA MILK
MAGENTA PLUS
CADORNA PRESTIGE
CADORNA MILK
ACCADEMIA
ANIMA CLASS
NAVIGLIO DELUXE
NAVIGLIO MILK
BESANA
POGLEDAJ SVE
NEW CLASSIC
VIVA STYLE
GRAN GAGGIA PRESTIGE
GRAN GAGGIA STYLE