BARISTA ART
Ime Gaggia skoro je sinonim za espreso. Zaista, veština i strast milanskog barista Achille Gaggia doveli su do pronalaska revolucionarnog sistema za ekstrakciju kafe, koji je u stanju da najbolje očuva njen ukus i aromu, dok stvara vrhunski sloj „krema“ na vrhu napitka.
Rođen je espresso sa „crema naturale“.
Achille je znao da u životu nema užitka većeg od ispijanja ovog novog pića, koje karakteriše snažan vizuelni efekat, intenzivna aroma, ukusna krema i dugotrajni ukus. Međutim, za pravljenje savršenog espresa potrebno je strpljenje, preciznost i vežba. Kada naučite ovu umetnost, ona će uskoro postati vaš svakodnevni ritual.
KAKO NAPRAVITI KAFU
NA TRADICIONALAN NAČIN
Espresso
Mlečnu Penu
espresso macchiato
cappuccino
latte macchiato
KAKO NAPRAVITI
ESPRESO
TAJNA
SAVRŠENOG ESPRESA
ESPRESO
25-35 sekundi
EKSTRAKCIJA
ESPRESA
ESPRESO
ČIŠĆENJE FILTERA
KAKO NAPRAVITI
PENU OD MLEKA
Od presudne je važnosti napraviti odličnu penu od mleka za pripremu kapućina, espreso makijata, latte makijata i raznih drugih pića. Mlečna pena mora biti homogena, sjajna i ujednačena poput kreme, konzistentna i bez mehurića. Postizanje sjajnog rezultata je lako, postoji samo nekoliko pravila kojih se morate pridržavati.
PENA OD MLEKA
NEOBRANO HLADNO MLEKO
Osnova za dobru penu od mleka je punomasno mleko, jer sadrži najbolju ravnotežu proteina i masti i proizvodi gušću penu od polumasnog mleka. Takođe možete koristiti punomasno organsko mleko, ali, baš kao i kafa sa jednim poreklom, njegov sastav je nedosledniji. To znači da možete primetiti razlike od vremena do vremena. Da biste dobili odlične rezultate, predlažemo vam da uvek koristite hladno mleko direktno iz frižidera, jer vam daje više vremena za stvaranje glatke, baršunaste pene pre nego što dostigne odgovarajuću temperaturu.
PENA OD MLEKA
IZRADA PENE
Započnite stavljanjem štapića za paru u lonče tako da bude samo nekoliko milimetara ispod površine i blizu bočnih strana, a ne u sredini, pod pravim uglom kako biste napravili žuborenje. Uključite dugme za paru na maksimalnu jačinu. Kada se mlečna pena poveća, držite mlaznicu za paru uronjenu u mleko, a ne u penu, i izbegavajte dodirivanje dna lončeta. Kada dobijete savršenu penu, gurnite cev za paru na dno lončeta da zagrejete mleko na odgovarajućoj temperaturi.
PENA OD MLEKA
POSLEDNJI KORAK
KAKO NAPRAVITI
ESPRESSO MACCHIATO
Espresso macchiato je espresso sa malom kapljicom mlečne pene: u stvari „macchiato“ na italijanskom znači „obojen“. Predstavlja savršenu kombinaciju između jakog ukusa kafe i slatkoće mleka. Lako se priprema: nakon što napravite espreso, penušajte mleko u vrču i odmah sipajte malu količinu pene u espreso, skoro napunivši šolju. Sada je vaš espresso macchiato spreman.
ESPRESSO MACCHIATO
HLADAN ILI TOPAO?
U Italiji je moguće piti dve vrste espresso macchiata, u zavisnosti od temperature mleka koje se koristi. Ako želite da pripremite „topli makijato“, morate da dodate malo mlečne pene direktno u espreso, kao što je prethodno objašnjeno. Ako umesto toga više volite da pravite „hladni makijato“, morate da poslužite, pored šolje espressa, malo vrča toplog mleka koje ćete kasnije dodati.
KAKO NAPRAVITI
CAPPUCCINO
Kapućino je jedno od najomiljenijih italijanskih pića na svetu. Sastavljen je od espressa i jednakih delova vrelog mleka i mlečne pene. Ako želite da ga pripremite, počnite sa pravljenjem pene mleku i ostavite ga da odstoji najmanje 30 sekundi, kako bi se njegova površina izjednačila. U međuvremenu pripremite espresso i skuvajte ga direktno u šolji za kapućino. U ovom trenutku, uzmite vrč sa penjenim mlekom i napravite rotacioni pokret nekoliko sekundi da biste oživeli emulziju. Sada malo nagnite šolju za espreso i sipajte mlečnu penu i vrelo mleko u nju, počevši od sredine. Vaš kapućino je spreman!
CAPPUCCINO
VAŠ LIČNI PEČAT
Kapućino je jedno od najomiljenijih italijanskih pića na svetu. Sastavljen je od espressa i jednakih delova vrelog mleka i mlečne pene. Nakon što ste naučili kako se pravi tradicionalni kapućino, sve možete učiniti još kreativnijim, sa čokoladnim prskanjem, sirovim šećerom, cimetom ili drugim začinima, na prašinu sa površine pića. Ako više volite slatkiji ukus, pre nego što sipate mleko, ostavite da se malo čokolade istopi u espressu.Umesto toga, ako želite da probate „latte art“, predlažemo da počnete stvaranjem „rozete“ na vrhu vašeg kapućina. Lagano sipajte mleko u pola šolje odjednom. U ovom trenutku počnite da tresete bokal dok ga pomerate malo unazad. Da biste dovršili svoju „rozetu“, napravite uzdužni pokret prema dizajnu koji ste upravo stvorili idite do centra. Sada možete poslužiti svoj kapućino sa pahuljastim kroasanom, kao u najboljoj italijanskoj tradiciji.
KAKO NAPRAVITI
LATTE MACCHIATO
Latte macchiato je jedinstveno tipično italijansko piće. Ako želite da napravite, počnite penjenjem mleka u krčagu sa čepom za paru dok ne dobijete baršunastu i ujednačenu penu. Sada ga možete sipati u visoku čašu, dok se skoro ne napuni. Ostavite da se odmori nekoliko sekundi. U međuvremenu možete pripremiti espresso i staviti ga u lončić: ovo će vam pomoći da polako sipate skoro sve u sredinu čaše mleka. Budući da njegovi elementi imaju različitu težinu i teksturu, vaš latte macchiato bit će raspoređen u tri čudesna odjeljka: na dnu je vruće mlijeko, zatim espresso, a na vrhu pjenasta mliječna pjena.
LATTE MACCHIATO
JEDINSTVENO PIĆE
Latte macchiato ima ovo ime jer je penjeno mleko „obojeno“ (macchiato, na italijanskom) sa espresom. Često se greškom smatra „caffellatte“, ali postoje važne razlike među njima. Zapravo, latte macchiato je slojevit, a na vrhu ima i deo mlečne pene. Naprotiv, caffellatte se meša i sastoji se od espressa i običnog mleka, bez ikakve mlečne pene.